NoSpang.com

Interview met Soetjipto VerkuijlWaar en wanneer ben je geboren?

Ik ben geboren in Paramaribo Suriname op 27 december 1969.

Hoe heb jij je jeugd in Suriname ervaren?
Leuk. Wat ik leuk vond was het buitenspelen van oorlogje, djoel, bomen klimmen en schuiltjes , met broer, zus en buurtjongens, want je had er plek genoeg.

Heb je altijd in Suriname gewoond?
Neen, ik ben toen voor mijn universiteitsstudie naar Nederland vertrokken.

Wat ben je gaan studeren?
In eerste instantie wist ik het niet, pas op het moment van aanvang heb ik gekozen voor fysische geografie aan de universiteit utrecht. Na 2 jaar ben ik overgestapt op geologie. Deze studie heb ik met succes afgerond op 31 augustus 1998 en op 1 september zat ik op de vlucht terug naar Suriname.

Hoe heb je de scholen aldaar ervaren?
Heel leerrijk, in vele opzichten heeft het mij ontwikkeld. Het doorzakken met studenten vond ik te gek.

Heb jij je in Nederland makkelijk kunnen integreren?
Het heeft mij zeker enige tijd gekost. Ongeveer een jaar. Ik had toch moeite met de plaats dat ik in Utrecht studeerde en vele van mijn vrienden niet. Ik miste mijn Surinaamse vrienden die elders studeerden. De studie werd volledig bekostigd door mijn ouders en ben daar opgevangen door mijn grootvader. Uiteindelijk heb ik mij wel perfect weten te integreren.

Wil je jouw opvoeding beschrijven?
Ik heb een strenge opvoeding gehad, absoluut niet streng religieus, maar wel met het respect voor cultuur, mensen, godsdienst en milieu.

Heb je in Nederland nog gewerkt?
Ja zwart, want werken was absoluut verboden tegen dreiging en intrekking van mijn studieverblijf. Ik moest wel werken omdat mijn ouders niet altijd evenveel geld hadden.

Je kwam in Nederland aan voor je studie, wat is het eerste wat jou opviel?
Veel blank.

Wat is voor jou typisch Nederlands?
Voor mij is typisch Nederlands de overdreven nuchterheid. Het bereiken van een bijzondere prestatie wordt wel eens afgedaan als gewoon.

Wat is voor jou typisch Surinaams?
Culturele diversiteit en tolerantie.

Algemeen gesteld, waar had je in Nederland de meeste moeite mee?
In het begin had ik best wel moeite met de manier en wijze van communiceren waardoor ik mij niet thuis voelde, maar dat is logisch.

Waar heb jij je het meest aan geërgerd in Nederland?
Toch wel de kou.

Je kwam toen aan het einde van je studie. Waarom wilde je meteen terug?
Al voor ik er heen ging wist ik dat ik terug wilde. Ik ging er puur voor mijn studie en daardoor mijn toekomst.

Wat is voor jou de grootste ergernis in Suriname?
Politiek. De rancune. Een voorbeeld hiervan is; als je niet van de zittende partij bent en toch de meest geschikte kandidaat bent dan gaat de positie niet naar de meest geschikte persoon, maar naar de gelieerde partijgenoot.

Heb jij je in Nederland als zodanig een buitenlander gevoeld?
Nee, omdat ik mijn best deed om te integreren.

Denk je dat in Suriname ook racisme bestaat?
Racisme vind ik een sterk woord. Het is een normaal verschijnsel in het dierenrijk dat als je niet van een bepaalde stam bent, je dan harder moet werken om door die stam te worden geaccepteerd. Vergelijk dat maar met een mierenhoop waarin je een mier zet van een andere mierenhoop.

Heb je ooit spijt gehad m.b.t. jouw terugkeer naar Suriname?
Nooit, het is altijd een bewuste keuze geweest, maar ik moet er wel bij vermelden dat ik alle mogelijkheden had om terug te komen. De opvang door mijn ouders, familie etc.

Wat doe je nu in Suriname in het dagelijks leven?
Ik werk voor een recent opgezet milieu instituut en daarnaast ben ik samen met 2 goeie vrienden barexploitant van Zanzibar.

Wat was de aanleiding om dat te beginnen?
Aanleiding was dat ik erin gerold ben. Ik drink wel eens met vrienden een borrel en wat is beter om in je eigen bar je eigen borrel te drinken. Daarnaast kom je met verschillende mensen in aanraking, waaronder misschien mijn toekomstige vrouw. Wij proberen met Zanzibar een bepaalde doelgroep (young urban professionals) te bereiken. Voor de rest is natuurlijk ook iedereen welkom, vooral ook vrouwen, omdat barbezoek in Suriname voor vrouwen nogal taboe is. Om hun aan te trekken zijn de damesdranken relatief lager dan die van de heren. De wat zoetere drinks, mixdrinks, coctails zijn damesdranken.

Hoe succesvol is Zanzibar?
Nou, tot in Nederland heeft men ervan gehoord. In Zanzibar is één keer gefilmd voor het programma Rayman is laat in het onderdeel groeten uit Paramaribo.

Mensen die een terugkeer overwegen naar Suriname, welk advies wil je hun geven?
Heb niet al te hoge verwachtingen en pas je aan. In Nederland is alles al voorgeprogrammeerd en in Suriname moet je alles zelf programmeren. Je moet bijna alles zelf doen. Houd er rekening mee dat een ieder belangrijk is, zelfs de schoonmaker.

Voor wie heb je een grote bewondering?
Mijn grootvader. Hij heeft een sterke persoonlijkheid met duidelijke normen en waarden.

In de jaren dat je nu hier zit, waar is Suriname zeker op vooruit gegaan?
Dat men de blik niet meer sterk richt op Nederland en waardoor Suriname zich sneller is gaan ontwikkelen. Het toverwoord is nu dat men zich internationaal sterker moet gaan profileren, qua handel, industrie en sport.

Als je voor 1 keer president van Suriname mocht zijn waar zou je zeker aan hebben gewerkt?
De overheidsbemoeienissen terugdringen. Het terugdringen van het aantal ministeries. Arbeid en Sociale zaken kunnen wat mij betreft onder één dak. Zo zijn er meerdere. Het creëren van een gunstig klimaat voor de private sector. Er wordt sterk gefocused op de bescherming van de arbeiders. Men let te veel op de rechten van de arbeiders maar te weinig op de plichten van de arbeiders.

Ben je politiek actief?
Op de achtergrond houd ik me daarbij bezig. Ik zit in het wetenschappelijk instituut van een coalitie partij.

Wat doe je zoal in je vrije tijd?
Tennissen en uitgaan met vrienden.

Tenslotte mag je een persoonlijke boodschap uitdragen. Aan wie je dat wilt richten mag je zelf weten.
Pas je aan en dan bedoel ik met name de Surinamers in het buitenland die terug willen komen. Met aanpassing bedoel ik, houd rekening dat iedereen hier belangrijk is. Ook de mensen onder de modale grens.

Ik noem voor jou wat woorden op en daar mag je kort antwoord op geven.
Geld - belangrijk
Vrouwen - graag
Ouders - verborgen gevoel
Zaken - uitdagend
Vriendschap - acceptatie
Bouterse - geen commentaar
Suriname - culturele diversiteit en tolerantie
Nederland - nuchter en koud
Allochtonen - niet relevant

© NoSpang.com

 

 


We hebben 271 gasten online

Polls