NoSpang.com

Interview met Riccardo Steeman


Riccardo, wanneer en waar ben je geboren en wil je wat vertellen over je opvoeding in Suriname?
Ik ben geboren op 1 december 1969 in Zuidlaren Nederland. In 1974 ben ik met mijn ouders naar Suriname verhuisd waar ik mijn hele jeugd heb door gebracht. Voor mij is het de beste keus die mijn ouders konden maken. Mijn opvoeding in Suriname is gewoon zeer goed geweest. Ik denk niet dat ik in een ander land als kind zo zou hebben genoten van de natuur maar ook van de gewone dagelijkse dingen om mij heen.

Ik ben echt op z'n Surinaams opgevoed alhoewel ik een rasechte Nederlandse vader heb. Achteraf gezien vond hij dat de Surinaamse normen en waarden een kind meer konden leren dan de Nederlandse en of dat nou wel of niet zo is laat ik in het midden. Door die Surinaamse opvoeding heb ik dus regelmatig een stevig pakslaag gehad of een andere straf. Of ik hierover moet klagen? Nee, dat doe ik in geen geval. Ik denk dat het van mij heeft gemaakt wat ik nu ben.

Wat is voor jou typisch geweest in jou jeugd?
Moeilijke vraag eigenlijk. Alles is zo normaal voor me geworden dat ik niet echt kan zeggen dat iets echt typisch was. Misschien wel dat ik een beetje onderofficier was omdat mijn vader officier was in het leger. Hij maakte nooit grappen met de tijd! Ja buiten spelen is dus zo typisch Surinaams dat ik als normaal zie. Ik kan me niet voorstellen dat er mensen (kinderen) zijn die niet gewoon met de blote borst buiten kunnen spelen. Buren in Suriname worden bijna je familie. Alle buren zijn plotseling oom en tante geworden. Daar moest ik wel aan wennen in het begin. Wat ik me nog heel goed kan herinneren is dat we met een groepje vrienden in het water van ondergelopen straten gingen spelen. Niet erg hygiënisch maar wel leuk.

Je jeugd heb je dus als positief ervaren?
Mijn jeugd heb ik als zeer positief ervaren en zou het heel graag willen over doen om nogmaals die heerlijke tijd mee te maken.

Waarom ben je indertijd naar Nederland teruggekeerd?
Eigenlijk door samenloop van omstandigheden. Ik wilde verder in mijn vakgebied en ik had hier al zo een beetje datgene bereikt wat ik kon bereiken. Er zat niets anders op dan naar een ander land te vertrekken waar ik mij verder kon ontplooien. Ik heb er toen voor gekozen om naar Nederland te gaan omdat het voor mij een hele gemakkelijke keuze was en aangezien ik daar eenmaal familie heb en tevens de Nederlandse nationaliteit bezit.

Wat valt je het eerste op bij aankomst in Nederland?
Wat mij het eerste opviel was dat alles zo netjes, schoon en georganiseerd was! Ik durfde vaak bepaalde winkels niet in te gaan omdat ze er zo sjiek uitzagen. Wat me ook opviel is dat iedereen zo beleefd was. Vaak dacht ik dat ze meer van mij wilde. Soms dacht ik dat ze zo beleefd deden omdat ik zo geweldig was. Ook de goede wegen vielen me op en de MOOIE AUTO'S!

Je bent dus in Nederland geboren, van waar dat Suriname gevoel?
Ik heb hier de belangrijkste periode van mijn leven gewoond. In die periode hebben mijn ouders ervoor gezorgd dat ik echt op z'n Surinaams werd opgevoed. Ik kan me niet herinneren dat ze ooit hebben geklaagd over Suriname. Integendeel. Ik heb van hen geleerd om te leven met wat je hebt en het land te waarderen. Diezelfde waardering is veranderd in liefde. Ik kan met trots zeggen dat ik van dit land houd en dat ik bereid ben mijn krachten te geven voor de opbouw van Suriname. Waarschijnlijk zal ik het licht hier uit doen...

Ging je hier veel met Surinamers om of ook met Nederlanders?
Ik kan niet echt een verhouding aangeven maar ik denk dat het best wel in evenwicht stond. Door mijn activiteiten in de entertainment bizz in Nederland kwam ik heel vaak in aanraking met Nederlanders waarvan een paar vrienden zijn geworden en enkele zelfs goede vrienden. Ook door de opleidingen die ik gevolgd heb kwam ik vaak in aanraking met Nederlanders, maar ook Marokkanen, Turken, Ambonezen enz. Surinamers... ja, dat is een apart verhaal. Die kom je toch overal tegen.

Wat voor soort entertainment zat je in?
Ik heb me erg veel bezig gehouden met muziek en alles wat door om heen draait.

Wat is je leukste ervaring in Nederland geweest?
Hmmmmm, dat zijn er veel geweest, maar de allerleukste heeft niets met Nederland te maken, namelijk de geboorte van mijn zoon Justin. Hij heeft mijn kijk op het leven veranderd. Ik ben van een speelse jongen veranderd in een man die over de dingen nadenkt. Ik zal niet zeggen dat ik het allemaal op een rijtje heb maar als ik nu terugkijk merk ik dat, mede door de geboorte van mijn zoon, volwassen ben geworden.

Je kwam toen op het punt om terug te keren naar Suriname. Wat is voor jou doorslaggevend geweest om die stap te zetten?
Er is een heleboel gebeurd. Ik zal je het grootste deel maar besparen. Wat er altijd is geweest is de drang om terug te gaan naar Suriname. Ik kon mij niet echt bij voorstellen dat ik de rest van mijn leven in Nederland zou wonen. Ik heb om 2 redenen de beslissing genomen terug te gaan naar Suriname. Een belangrijke was namelijk dat ik vond dat Suriname mijn harder nodig had.

Hoe heb jij je op de terugkeer voorbereid?
Een vraag die vaak wordt gesteld door mensen die hier op vakantie zijn en erover nadenken om terug te komen. Ik ben een paar keer in Suriname geweest om te kijken hoe het er hier aan toe gaat en heb toen niet echt vakantie gevierd maar ben echt rond gaan kijken. Heel belangrijk is dat je er voor de volle 100% achter staat en dat je niet verwacht hetzelfde luxe leventje te gaan leiden als in Nederland. Dat heb ik dus heel snel door gehad toen ik hier naar toe kwam om mij te oriënteren. Ik heb met verschillende mensen gesproken en heb eruit gehaald wat ik dacht dat goed was. Wat mij wel is opgevallen in die tijd was dat iedereen liep te klagen over Suriname maar dat zij niet bereid waren om er wat aan te doen. Ze zaten/zitten allemaal op elkaar te wachten. Of ik me er aan erger? Nee. Helemaal niet. Het is een probleem van die mensen waar zij alléén iets aan kunnen doen. Iets wat ik hier geleerd heb. Je kunt de mens niet veranderen. Leer leven met wie ze zijn en probeer vooral de jeugd te sturen in de richting die jou de juiste lijkt. Zij zullen immers morgen bepalen hoe het er in Suriname uitziet.

Je woont nu in Suriname. Je hebt alles zo gepland waarvan jij dacht dat het goed was. Heb je ooit spijt gehad van die beslissing?
Nee, helemaal niet! Ik geniet nog steeds elke dag van alles in Suriname. Ook van alle dingen die anders zouden moeten. Alhoewel ik het graag zou willen kan ik me geen Suriname voorstellen dat helemaal is georganiseerd. Eigenlijk is dat het mooie van Suriname.

Je staat ook bekend als "de Parbo Boy", waarom eigenlijk?
hahahahahahaha .... dat wist ik niet. "De Parbo Boy".. Het zal wel te maken hebben met mijn rol in de "Mini Djogo" reclame.

Welk werk doe je nu en hoe bevalt je dat?
Ik ben nu systeembeheerder bij een bedrijf dat ook software op maat levert. Het bevalt nog steeds alhoewel er natuurlijk mindere tijden zijn. Verder ben ik redelijk actief in de media- en muziekwereld.

Hoe verschilt volgens jou de Surinaamse werkcultuur met dat van Nederland?
Hmmmm. Hier in Suriname heeft een werknemer nog echt het gevoel dat hij de portemonnee van de baas aan het spekken is. Gedeeltelijk ook waar. Wat ze vaak niet door hebben is dat je er samen voor moet zorgen dat het bedrijf stabiel blijft zodat jij er beter van wordt. Ik heb het idee dat men in Suriname werkt omdat men anders geen geld heeft. Ik denk dat er vaak "liefde voor het vak" ontbreekt. Laat me er meteen achteraan zeggen dat een heleboel mensen niet kunnen doen wat ze willen doen waardoor ze maar ergens werk aan nemen. Geld is ook in Suriname nodig om te leven.

Wat is voor jou de grootste ergernis in Suriname?
Mijn grootste ergernis? Moeilijke vraag! Er is eigenlijk weinig waar ik me aan erger van dit land. Weet je, Suriname is Suriname. Je houd van dit land of niet. Er zijn een heleboel dingen waar anderen zich aan ergeren omdat ze er maar op een manier naar kijken. Iets wat we wel aan moeten werken is de rassen discriminatie die er nog steeds is. Naar mijn mening is het minder dan voorheen maar het is er.

Wat is voor jou typisch Surinaams?
Kaseko en kawina muziek tijdens de owroe jarie viering (Oudjaarsviering - redactie)! Het geeft je echt het gevoel dat je thuis bent. Dit kan ik me nog herinneren van de keren dat ik in deze periode op vakantie in Suriname was. Je wordt helemaal warm van die muziek. Het is alsof je door het land wordt omarmd!

Wat is voor jou typisch Nederlands?
Typisch Nederlands vind ik het kunnen rekenen op mensen. Je maakt een afspraak en je hoeft je verder geen zorgen te maken. Het komt in de meeste gevallen wel goed.

Is dat in Suriname dan niet zo?
Ik had deze vraag al verwacht. Natuurlijk zijn er in Suriname ook mensen die zich aan hun afspraken houden. Een heleboel zelfs. Het is alleen jammer om te moeten constateren dat de meeste zich niet aan hun afspraak houden of half werk leveren.

Hoe geef je invulling aan je vrije tijd?
Media en heel veel muziek!

Waar ga je het liefst op vakantie?
Het binnenland van Suriname. Dit omdat er nog zoveel is wat ik nog niet ken en wat ik ken is om in een woord te noemen; Prachtig!

Als jij voor 1 dag president van Suriname mocht zijn, wat zou jij dan veranderd willen zien?
Ten eerste zou ik nooit president van welk land dan ook willen zijn omdat ik niet denk dat ik die verantwoordelijkheid kan en wil dragen. Ik denk dat het controle apparaat in het algemeen goed zou moeten gaan functioneren. Dus ook de politie, douane enz.

Ik noem voor jou wat woorden op en daar mag je antwoord op geven.
· Politiek - Waag ik me niet aan.
· Sport - Heb ik hard nodig!
· Werk - Moet mijn hobby zijn.
· Geld - Nodig om te leven maar niet het belangrijkste.
· Dames - Erg leuk om naar te kijken!
· Bouterse - Een man met jammer genoeg een vervelend verleden...
· Ouders - Moeilijke job!
· Vriendschap - Heel erg belangrijk.
· Nederland - Het land waar je veel kunt leren, maar ook flink de fout in kan gaan als je niet sterk in je schoenen staat.
· Suriname - Heerlijk warm land, niet alleen qua temperatuur maar ook qua gevoel.

Tenslotte mag je een persoonlijke boodschap doorgeven. Aan wie je dat wilt uitdragen mag je zelf uitmaken.
Ik wil van deze gelegenheid gebruik maken om iedereen die zich Surinamer voelt te vragen een keertje de tijd te nemen en na te gaan of zij wel iets terug hebben gedaan voor Suriname. Dit is niet negatief bedoeld, maar wat ik bedoel is, ga een keertje nadenken over wat jij kan betekenen voor dit land op de plek waar je bent. Misschien kun je om welke reden dan ook niet hierheen komen, maar kun je op de plek waar je momenteel zit een bijdrage leveren aan de opbouw van Suriname.

© NoSpang.com

 


We hebben 211 gasten online

Polls