NoSpang.com

Anne-Marie Sanches spreekt het mooiste Nederlands
woensdag, 28 oktober 2009 10:29

Paramaribo - Nergens wordt zo mooi Nederlands gesproken als in Suriname. En het allermooiste Nederlands komt uit de mond van nieuwslezeres Anne-Marie Sanches. Dat antwoord kreeg de Nederlandse Taalunie op een enquête voor haar jaarlijkse krant Taalpeil. Het werkthema van de Taalunie in 2009 is taalvariatie. Daarmee wordt de verscheidenheid bedoeld binnen wat we ...

gewoonlijk 'het' Nederlands noemen: regionale, maar ook sociale variatie en zelfs variatie die voortkomt uit verschillen in leeftijd. Voor de Taalunie is dat een uitdaging, want was die 'unie' niet bedoeld om eenheid te brengen en verschillen te bekampen?

'Nee', zegt algemeen secretaris Linde van den Bosch in de nieuwe editie van Taalpeil, 'ieder heeft zijn manier om de Nederlandse taal te gebruiken, en dat is prettig'. Ze wijst er wel op dat er naast die persoonlijke of groepsvariëteiten ook een standaardtaal is, die we Algemeen Nederlands of Standaardnederlands noemen. Ze pleit ervoor de juiste variëteit bij de juiste gelegenheid te gebruiken. Dat is iets wat zorg vraagt.

In Taalpeil worden nog andere vragen opgeroepen. Bestaat dat, mooi en lelijk Nederlands? En waar is dat dan te horen? De ondervraagden in Suriname tonen zich trots op het Nederlands zoals dat in hun land wordt gesproken. Ruim tachtig procent vindt het Nederlands hier het mooiste. Ze vinden het ook stukken duidelijker dan dat van de Nederlanders. Ze spreken de taal trager en articuleren beter. Of zoals ze het zelf zeggen: 'Nederlanders draaien hun tong, Surinamers niet.'

Vanaf morgen wordt Taalpeil verspreid in ruim 300.000 exemplaren in Nederland, België en Suriname, onder meer via bibliotheken, gemeentehuizen, postkantoren en scholen. Rond het blad is ook een website opgericht: www.elkvogeltje.org.
(De West)

 


We hebben 185 gasten online

Polls