NoSpang.com

Escalatie Diakonessenhuis dreigt
donderdag, 29 oktober 2009 10:39

Paramaribo - De situatie in het Diakonessenhuis tussen de directie, personeel, managementteam en medische staf wordt steeds grimmiger. Zo erg zelfs dat escalatie dreigt. Na maanden is er nog geen oplossing in zicht rond deze ruzie. Naast de medische staf en het managementteam heeft nu ook een groot deel van het personeel het vertrouwen in de algemeen directeur ...

opgezegd, zegt Robby Naarendorp. Hij is voorzitter van de Bond van Personeel in dienst van het Diakonessenhuis (BPDZ). “De mensen hebben hun misnoegen geuit en beloven tot het bittere eind te strijden.” Naarendorp zegt geluiden van het personeel opgevangen te hebben dat directeur Rakeshkoemar Gangarampanday van plan is het ziekenhuis “om te toveren” tot een zorghotel.

Maar die ontkent dit gerucht, zegt de bondsvoorzitter. Toch heeft hij zijn twijfels. “Als het werkelijk zo is zal het zorgen voor verlies van arbeidsplaatsen. En daar gaan we niet aan meewerken”, benadrukt Naarendorp.  Na vijftien dienstjaren heeft de human resource manager (hrm) van het ziekenhuis noodgedwongen haar ontslag ingediend per 31 december, vertelt een bron aan de krant. Haar besluit heeft ertoe geleid dat het ziekenhuis nu wordt gerund door de directeur en de medisch-directeur. De verpleegkundig directeur is wegens ziekte tijdelijk uitgevallen.

De scheidende  hr-manager heeft vanuit persoonlijke principes gehandeld. “Ze kon de vernederingen en manipulaties niet langer aan, vandaar dat ze heeft gekozen zich terug te trekken. Ze heeft dat gedaan in de overtuiging dat zij zich heeft geprofileerd als een functionaris met integriteit. Het zou voor haar een nog grotere vernedering zijn wanneer haar ontslag zou worden aangezegd”, zegt de bron.
 
Gangarampanday bevestigt desgevraagd het ontslag tegenover dWT. “Ik heb een ontslagbrief van de  hr-manager onder ogen gehad en we hebben haar laten gaan.” De directeur zegt het vooralsnog niet nodig te vinden de manager voor een gesprek uit te nodigen. “Ze heeft besloten om te gaan en wij stellen haar in de gelegenheid om te gaan.” DWT heeft ook vernomen dat de hr-manager per brief is meegedeeld binnen een week alles over te dragen. Gangarampanday ontkent dit en zegt niet op de hoogte te zijn van de spanningen in het ziekenhuis. “Er is niets aan de hand. We werken heel hard en nemen dagelijks tientallen patiënten op en boeken ook goede resultaten”, zegt hij. 

Foto: Robby Naarendorp, voorzitter van de Bond van Personeel in dienst van het Diakonessenhuis (BPDZ).
 
De specialisten hebben een andere mening. “Wij werken met zijn allen hard vandaar dat er resultaten geboekt worden”, vertelt er een specialist die zijn naam liever niet in de krant wil. Hij stelt wel dat de situatie in het ziekenhuis van dien aard is dat de mensen bang zijn hun namen te noemen. “Als hij weet van wie de informatie komt, wordt die persoon zeker ontslagen.” Voor de oprichters van het Diakonessenhuis, de Protestants Christelijke Kerken in Suriname, is het nog niet duidelijk hoe verder. De weg naar de rechter zien zij als de enige oplossing. Hoewel zij zich ervan bewust zijn dat het een lang proces  wordt, zal toch voor een uitspraak van de groene tafel worden gekozen. Het verzoek wordt op zeer korte termijn, mogelijk van de week nog, ingediend bij de rechtbank, verneemt de krant.

Het probleem in het ziekenhuis doet zich al langer dan een jaar voor. Volgens de medische staf, het managementteam en het personeel is de directeur niet geschikt het ziekenhuis verder op weg te helpen. Eerder dit jaar is een speciaal ingestelde commissie die de breuk moest lijmen tot de conclusie gekomen dat in het belang van het ziekenhuis het niet langer raadzaam is met de algemeen directeur door te gaan. Hij is namelijk onvoldoende in staat de instelling verder te helpen in haar ontwikkeling. Ook het bestuur dat achter de directeur staat is ontslag aangezegd vanwege wanbestuur en onrechtmatig veranderen van de Statuten. De aanpassing heeft het bestuur zogenaamd oppermachtig gemaakt. Het negatief advies is in maart dit jaar uitgebracht.
(Dwt)

 


We hebben 176 gasten online

Polls