NoSpang.com

‘Het verdriet buiten heerste ook binnen'
vrijdag, 30 oktober 2009 14:37

Paramaribo - "We waren net zombies in die periode. We dachten: laat dit zo snel mogelijk afgelopen zijn", stelde getuige Samuel ‘Sammie' Monsels (56) donderdagavond meelijwekkend voor de krijgsraad in het 8 december proces. Voor de militairen die geconsigneerd waren in het Fort Zeelandia zou het gelijk duidelijk geweest zijn dat Suriname een totaal andere fase was ingegaan, ...

toen duidelijk werd dat de "staatsgevaarlijke personen" die zij hadden binnengevoerd waren doodgeschoten. Er heerste een sfeer van: dat kan niet! Dit is te bizar voor Suriname. "Het verdriet buiten heerste ook binnen", schetste Monsels het beeld van negenentwintig jaar geleden.

Monsels heeft ontkend naast sportcoördinator, ook lid van de Inlichtingendienst te zijn geweest in de tachtiger jaren. Hij was wel regelrecht van het sportveld opgehaald om naar de schietoefening met nieuwe wapens te gaan om daarna rechtstreeks zich naar het Fort Zeelandia te begeven. Door legerleider Desire Bouterse en Paul Bhagwandas, waarmee hij in de zeventiger jaren had gewerkt, was hij in 1981 overgehaald om te remigreren naar Suriname en het leger te ondersteunen. Toen de Inlichtingendienst zijn huis tijdens zijn vakantie in Nederland in 1988 doorzocht op zoek naar wapens, veranderde hij zijn kort- in permanent verblijf.
 
Naar zijn zeggen ontstond na de afslachting een taboesfeer waar niemand over het gebeurde sprak. Naar de reacties van de gerespecteerde Arti Gore en "sterke" Roy Tolud na de executie van de vijftien slachtoffers, kon hij uitmaken dat deze geen voorkennis hadden van het plan. Ongeveer acht dagen moesten de manschappen zich ophouden op Fort Zeelandia en wist hij zeker dat Bouterse op 7 december wel het fort is binnengekomen.

Foto:  getuige Samuel ‘Sammie' Monsels (56)

Het precieze tijdstip kon hij niet aangeven. Het ‘gedood in de vlucht' persverklaring werd geconsumeerd in de overtuiging dat dit de bevolking zoet moest houden en met de verwachting dat dit later recht getrokken zou worden. Monsels gaf aan in een van de voertuigen te zijn geweest die de lijken in body-bags naar het mortuarium vervoerde. Daar begreep hij dat ook André Kamperveen waarmee hij van zijn veertiende tot zeventiende heeft deelgenomen aan de toenmalige Koninkrijkspelen.
 
Voor grote frustraties bij zowel de Krijgsraad als het publiek bestaande uit grotendeels Nederlanders zorgde getuige Soepardi Muslikhan (50) de voormalige hofmeester en persoonlijke huisbaas van Bouterse. De man bleek uit verklaringen bij de rogatoire commissie veel af te weten van het gebeurde in december 1982, maar kon zich donderdag hiervan bar weinig herinneren. Wel wist hij zeker dat ex-vakbondsleider Fred Derby in een donkere onderbroek in knielende houding smekend voor het bureau van Bouterse te hebben aangetroffen, terwijl de bevelhebber stil tegen een gesloten deur diep nadacht. "Misschien hadden ze ruzie", verklaarde hij zijn waarneming. Waarom hij drie dagen na de afslachting het pleintje inspecteerde, kon hij niet uitleggen.
(Dwt) 


We hebben 162 gasten online

Polls