NoSpang.com

Interview met Rachel Ritfeld


Rachel Ritfeld, een mix uit indaans, ghanees, nederlands, duits en libanees bloed, geboren in Suriname en woonachtig in England. Na haar studie in 'social anthropology', maakt ze nu wereldwijd furore als fotomodel in commercials, tijdschriften, catwalks en MTV muziek-video's.

Ze werd tevens tot favoriet uitgeroepen in de MTV-Serie 'Hip Hop Candy'. Rachel spreekt maar liefst zes talen. In de loop van het jaar brengt ze een kalender uit voor 2007, waarna zij een loungeparty zal organiseren in London en Amsterdam. We spraken haar toen ze net een muziekvideo opdracht in Amsterdam en een foto-shoot achter de rug had.

Rachel, wil je ons vertellen waar en wanneer je geboren bent?
Ik ben geboren in Paramaribo Suriname op 16 januari 1984

Hoe ga je om met ster-allures of heb je dat niet?
Sterallures? Nee, ik heb graag dat mijn land en het volk trots op me is. Ik zou in welk land dan ook bij wijze van spreken de surinaamse vlag willen meenemen en in mijn surinaamse T-shirt rond lopen. Alles wat met Suriname te maken heeft wil ik deel van zijn.

Hoe wil je je jeugd in Suriname het beste beschrijven?
Ik heb tot mijn tiende in Suriname gewoond en ik moet zeggen dat ik het fantastisch heb gehad. Bepaalde dingen neem je voor lief maar de prachtige zon, de openheid en de gastvrijheid van mensen kan ik nu beter vergelijken dan destijd toen ik op jonge leeftijd Suriname verliet. De cultuur was voor mij totaal anders. Ik denk dat ik Suriname nu op latere leeftijd bewuster accepteer en meemaak.

Wat boeit je in het leven?
Mijn motivatie van alles is dat ik elke dag iets in het leven wil bereiken. Dat ik iets doe wat uiteindelijk een 'erfenis' acherlaat.

Hoe zou je Rachel Ritfeld qua karakter het beste kunnen omschrijven?
Ik ben dankbaar met de dingen die ik heb en ben al tevreden met de kleine dingen in het leven. Voor de rest ben ik een vechter, als ik iets wil bereiken kan niets en niemand mij stoppen, een toegewijd en loyaal persoon.

Je hebt ook in België gewoond hebt. Waarom zijn jullie naar België vertrokken?
Mijn moeder werkte als diplomaat bij de Surinaamse ambassade. Ze heeft me in alles gesteund en toen ik besloot te willen studeren in England heeft ze de keuze gemaakt en gedaan wat er gedaan moest worden. Ik wilde sociale antropologie studeren aan de universiteit van Sussex (England). Die studie heb ik twee jaar geleden afgerond.

Hoe ben je eigenlijk in de modellenwereld terecht gekomen?
Als kind deed ik al veel commercials in Suriname voor Fernandes softdrinks en Peanut butter om er een paar op te noemen. Ik heb er eigenlijk nooit bij stil gestaan tot ik naar Brussel verhuisde. Ik had mijn lengte ook mee. Mijn moeder heeft er wel altijd op aangedrongen dat mijn studie belangrijk was. Het modellenwerk doe ik nu al 8 jaar waarvan 3 jaar full-time.

Is de modellenwereld altijd je ambitie geweest?
Van kinds af aan wilde ik altijd al ambassadrice zijn voor mijn land maar door samenloop van 'omstandigheden' is dit het geworden en door de achtergrond van mijn studie antropologie wilde ik ook graag liefdadigheidswerk doen. Op een bepaalde manier is het altijd wel gelukt, want ik ben "good-will ambassador to Suriname in England" en ik werk samen met onze honoraire consul in London om Suriname te promoten.

Wat doe je naast je carrière als foto-model?
Ik ben hiernaast ook actrice. Ik had een tijdje ook een eigen radioshow maar die moest ik opgeven wegens tijdsgebrek. Ik heb een show gedaan voor MTV genaamd HipHop Candy, doe daarnaast liefdadigheidswerk en werk momenteel aan mijn "merchandise". Mijn kalender komt in oktober uit. Verder doe ik eigenlijk veel verschillende dingen en heb er ook veel plezier in.
Is het modellenwerk je full-time job?
Ik ben full-time in entertainment. Maar ik acteer, presenteer, modellenwerk, business woman ...

Hoe combineer je die dingen?
Ik slaap maar 3 uren per nacht! Haha!

Hoe ziet een werkdag als fotomodel eruit?
Elke dag is eigenlijk anders. Een voorbeeld; 's ochtends sta ik op en klaag ik bijvoorbeeld om het feit dat mijn haar bijvoorbeeld "op shit" lijkt. Als ik op de set ben, wordt mijn haar en make-up gedaan en dat kan soms twee tot drie uren in beslag nemen en tegen die tijd realiseer ik me dat ik nog moet eten. Lekker op mijn gemak eten kan helaas niet. Aanvankelijk duurt een shoot de hele dag, "non stop", verschillende haar opmaak stijlen en verschillende looks of thema's. De langste shoot die ik ooit heb moeten doen heeft 21 uur geduurd, "straight". Ik kon niet echt relaxen, op mijn gemak eten of een dutje doen anders kan de make-up er bij wijze van spreken gewoon vanaf smelten of afvloeien.

Heb je in je carrière als fotomodel een vervelende ervaring meegemaakt?

Er doen veel geruchten de ronde over de modellen-industrie in het algemeen zoals; "bitchy models", en ook dat er veel drugs aan te pas komt en dat soort dingen meer. Ik moet zeggen dat ik helemaal geen "echte bitchy models" ontmoet heb eigenlijk. Tenminste niet in mijn nabijheid. Als het op drugs aankomt dan moet ik zeggen dat ik het nooit gezien heb. Ik wil en wens het ook nooit te zien. Ik weet niet of het te maken heeft met mijn persoonlijkheid of hardheid (toughness) over drugs. Ik heb wel in een bepaalde situatie gezeten dat ik voor een opdracht in het buitenland was en iemand van de produktie liet me maar niet met rust. Maar ik kan mezelf wel goed verdedigen. Ik denk dat zolang je een sterke persoonlijkheid hebt en nogeens sterk van geest bent dat er eigenlijk niets mis kan gaan. Ik wil graag totale controle over mijn eigen leven.

Wat is voor jou typisch Surinaams?
Om eerlijk te zijn, typisch surinaams? Vergeleken met wat ik wereldwijd gezien heb? Als ik in Suriname ben voel ik me gesteund en zijn we één volk. Zelfs al hebben we verschillende etnische groepen en culturen. Suriname is één van de weinige landen waar je zoveel verschillende religies en culturen vlak naast elkaar hebt wonen, zonder conflicten. Dat is voor mij typisch Surinaams en zo vertel ik het ook aan de rest van de wereld.

Ga je nog vaak naar Suriname terug?
Ja, ik ga elk jaar wel terug naar Suriname. De langste periode dat ik er niet geweest ben is misschien twee of drie jaar.

Heb je weleens heimwee naar Suriname?
Ik heb niet bepaald heimwee omdat ik mezelf moet focussen op mijn werk. ik moet nu bijvoorbeeld hard werken om daarna een paar dagen vrijaf te kunnen zijn en even te kunnen 'chillen'. Ik mis wel mijn vrienden en familie.

Wonen beide ouders in Engeland?
Nee, mijn vader woont in Suriname en mijn moeder zit in Engeland met mij.

Als je in Suriname bent, waar heb je dan het meest moeite mee?
De laatste keer in Suriname was ik er voor een 'music-video' opdracht. Haast iedereen maakte beloftes wat ze voor je kunnen betekenen en als het er uiteindelijk op aankomt hoor je er niets meer van. Dat is eigenlijk het enige waar ik het meest moeite mee heb gehad.

Heb je in England snel kunnen aarden?
De overgang van Suriname naar Belgie was denk ik toch het moeilijkst voor mij omdat ik ook een stuk jonger was. Ik kwam op een school terecht waar ik het enige donker meisje of donkere persoon was en ik voelde me daar niet comfortabel mee. De eerste drie jaren voelde ik me gedeprimeerd. Bij mijn verhuizing van België naar Engeland moest ik alle vriendschappen die ik in zeven jaar tijd had opgebouwd achterlaten. En ja, het was een keuze maar ik moest voor mezelf het beste eruit halen.

In Nederland zijn vaak verhalen te lezen/horen over discriminatie. Denk je dat er in Suriname ook discriminatie bestaat?
Ik heb het eerlijk gezegd nooit gevoeld of meegemaakt en ik ken ook niemand die dat zo heeft ervaren.

Denk je ooit nog terug te keren naar Suriname?
Mijn moeder wil wel graag terug naar Suriname dus ik zal ook vaker mijn tijd daar doorbrengen als het zover is maar door mijn werk zal het niet makkelijk voor me zijn om naar Suriname terug te gaan. Maar misschien als ik in de toekomst kinderen heb, dat ik me een paar jaar in Suriname zal vestigen of zal doorbrengen alleen om het feit dat de kinderen niet dag in, dag uit in huis moeten blijven.
Zou je ons enkele verschillen willen opnoemen tussen het leven in Engeland en dat in Suriname?
"Nou, wat dacht je van het weer? Hahaha! Nog een groot verschil dat ik kan opnoemen is 'time management'. Alles moet híer gebeuren, nú en metéén!" Er is geen tijd voor de dingen op sociaal vlak terwijl men in Suriname tijd vrij maakt voor familie en vrienden om met elkaar te kunnen doorbrengen. In Suriname zul je zelden horen, tenminste wat ík nooit gehoord heb; "Oh, ik mag mijn ouders niet. Dat is toch gek om te horen … wat bedoelt iemand daarmee te zeggen dat je je eigen ouders niet mag?" Haha. Op cultureel gebied is het een groot verschil, we zijn daar meer gefocused op de familie en de sociale gelegenheden. "Wie geeft er hier (Europa) nou nog om een relatie, als we nu geld kunnen maken moeten we nu geld maken". Dat vind ik persoonlijk het grootste verschil".

Wat is je leukste ervaring in je leven tot nu toe?
Om eerlijk te zijn; "ik apprecieer de kleine dingen. Door mijn werk ben ik nu in de gelegenheid om de wereld te mogen zien. Ik maak overal zoveel
nieuwe vrienden. Zoals ik aangaf, de kleine dingen als een zonnige dag in London maakt mij al blij. Ik hecht geen waarde aan de grote dingen maar zeker wel aan de 'miljoenen kleine dingen', als je weet wat ik bedoel".

Wat denk je het meest te zullen missen aan Europa als je in Suriname zou wonen?
Wel, het is niet bepaald iets slechts. Ik ben nogal verslaafd aan mijn 'BlackBerry, haha!' Als mijn BlackBerry het even niet doet ben ik onrustig omdat ik op elk moment van de dag mijn email berichten moet kunnen ophalen. Het is zo een beetje 'mijn klein ding', dus dan moet ik toch zeggen dat ik mijn BlackBerry zal missen.

Hoe zie jij Suriname in het jaar 2030?

2030? Even kijken, hoe oud ben ik dan, dat is dan 10 plus 20 jaar tijd? Uuuh ... "How do I see Surinam? Lets see, what I like to see is Roads without holes." Als het regent moet het geen probleem zijn om nog steeds te kunnen rijden zonder te hoeven verdrinken onderweg naar huis. Dat is ook de grootste verandering die ik graag zou willen zien aan en in Suriname.

Hoe geef je invulling aan je vrije tijd?
In mijn vrije tijd ben ik 'meer werk' aan het inplannen maar vind het verder leuk om naar de bioscoop te gaan en als ik langer dan twee dagen achtereen vrij ben ga ik op vakantie. Verder ga ik graag shoppen, mezelf een beetje verwennen met een manicure en pedicure behandeling of mezelf te vermaken met mijn moeder.

Heb je in het leven bereikt wat je voor ogen had?
Elke dag wil ik meer en daar heb ik alles voorover. Ik push mezelf elke dag meer en meer dus ik denk dat ik er nooit genoeg van krijg.

Welk advies zou je Surinaamse jongeren willen geven?
" 'Alles is mogelijk!' Dat is één van de dingen die ik de jeugd wil laten weten. Als ik de wereld rondtrek en ik op mooie plaatsen terecht kom, plaatsen die ik altijd heb willen zien dan is Suriname het eerste waar ik aan terug denk, het eerste wat in me opkomt en dat mijn leven heel anders had kunnen zijn. Ik ben niet anders dan de mensen in Suriname, mijn moeder heeft hard gewerkt om mij de beste dingen in het leven te kunnen geven om uiteindelijk verscheidene doelen te kunnen bereiken in het leven. Ik ben er in elk geval van overtuigd dat alles mogelijk is."

Als jij voor 1 keer president van Suriname mocht zijn, welk probleem zou je als eerste hebben aangepakt?
Als ik president van Suriname zou zijn zou ik wat doen aan de sociale voorzieningen en ook de "education system" (onderwijssysteem) zou ik willen verbeteren. Dat zijn dingen die naar mijn mening erg belangrijk zijn.

Voor wie heb je een enorme bewondering?
Klinkt nogal cliché, maar duidelijk toch mijn moeder.

Waar ga je het liefst op vakantie?
Ik ben gek van het strand, snorkelen (duiken) en cultuur. Als ik niet naar Suriname ga dan bezoek ik plaatsen als India en Azië. Hopelijk ook gauw Thailand. Dat zijn plaatsen waar ik graag heen ga. De mentaliteit komt een beetje overeen met dat van Suriname, weet je wel. Hele warme mensen.

Ben je verliefd, verloofd of getrouwd?
Verliefd, verloofd of getrouwd? Allemaal een beetje, hahaha. Ik ben niet getrouwd, uuhm ... er doet zich wel iets voor.

Tenslotte mag je een persoonlijke boodschap uitdragen.
Mag ik twee boodschappen uitdragen? Ben je er klaar voor?
Okay, boodschap nummer één:
"Ga niet aan de drugs, rook geen sigaretten en doe elkaar geen pijn, wees een goed mens."
Boodschap nummer twee;
"Je hebt nog niet alles van mij gezien, houd mijn website Rachelritfeld.com in de gaten , je zult veel veranderingen zien in de komende maanden. 'So, stay tuned!' "

Het volgende betreft woord associatie? Geef in jouw beleving een associatie weer op het woord dat ik voor je opnoem?
Politiek - Corruptie
Sport- Pijn
Werk- Harder
Carrière - Never ending
Geloof - Direction in Life
Internet - 'Necessary for my BlackBerry'
Mannen - having a man is like going fishing: If you get the wrong one, just throw it back (try not to kill'm when you take the hook out) and get a new one! Hahaha
Bouterse - Murder
Ouders - My mother is my everything
Geld - Power
Vriendschap - Important
England - Cold
Suriname - Patriotism
NoSpang.com - Nospaaang, everything is okay

NoSpang.com: "You do know what nospang means, right?"
Rachel: "Of course, I speak Surinamese, fawaka mi brada? Haha!"

© NoSpang.com

 

 


We hebben 278 gasten online

Polls