NoSpang.com

Pak Hap Nickerie (2) E-mailadres
zondag, 07 februari 2010 14:03

Ik was in Nickerie. Het hotelkamertje waarin ik verzeild was geraakt, stonk vreselijk. Onderzoekend wat de oorzaak kon zijn van zulk een overlast, kwam ik in het toilet annex badkamer terecht. De afvoerput van de badkamer was een gat in de vloer, het deksel met gaatjes was ervan afgehaald. Een sifon ontbrak, die zorgt ervoor dat rioollucht niet terugkomt in de ruimte van waaruit afvalwater en afvalstoffen het riool in worden gesluisd. Het was al behoorlijk laat en ondanks een bedrag van Srd 130 die ik had neergeteld ...

voor de stinkende kamer, had ik geen zin om heisa te maken en op zoek te gaan naar een andere kamer in het gehuchtje Nickerie. Er kwan nog muziek uit het restaurant dat half in het water lag. Ik besloot om wat te gaan eten, als dat nog mogelijk was, want het was al bijna in de musumbla (ochtend, 01:00 uur).

Aan de bar hingen op hoge krukken een paar deliriumklanten. Er zat een doorgeefluik in een van de wanden van de bar naar de keuken. De ruimte behorende aan de bar was tevens de eetzaal. Aan de barman vroeg ik, of er nog wat te eten mogelijk was. Hij zei van wel, wat wilde ik? Patat met mayonaise en ketchup. Dat kon, ik bestelde een cola en ging op het teras wandelen. Je keek zo op de rivier en wonderwel geen last van muskieten. Na een half uur was mijn patat klaar. Daarna ging ik terug naar de dooiemuizenkamer en bestudeerde de werking van de airco, die werkte met een afstandbediening en er zaten verschillende standen aan. Na wat geoeffen kon ik die afstellen en zapte wat aan de tv, viel, weet ik niet om hoelaat, in slaap.

‘s Morgens werd ik om 07:00 uur al wakker, douchte en vetrok uit het hotel die de naam niet eens waardig is en ging naar de markt. Het was zaterdag en de markt was de plaats leek het om te vertoeven. De dawet smaakte origineel, ik proefte het citrusgras, en de vistands had vers ingeslagen, rook minder erg als op de Centrale Markt in Paramaribo, omdat de ruimte aan alle kanten open was, behalve boven. Zo nu en dan zag je een djunk, voor de rest was er ook niet veel aan en ik vertrok uit Nickerie om 09:00 uur. Maar eerst nog even dit: over muskieten gesproken. Die zijn overdag in de zon onzichtbaar, maar ze zitten wel in het gras. Zodra je gedeeltelijk in het gras parkeert en je voet op het gras zet, dan zwermen ze eruit als boze wespen. Ze vliegen zo je auto binnen en wachten geduldig af. Je komt toch weer in de auto.

Onderweg naar Paramaribo heb ik menig muskiet doodgeslagen, voorbijgangers, tegenliggers, dachten misschien dat ik naar hen zwaaide, maar ik viel de muggen aan die zich had verschanst in de auto, met de bedoeling om mij later op te eten. Het zal een paar wel zijn gelukt om te doen waarvoor ze auto invlogen, maar de meeste heb ik de dood in gejaagd, zonder een greintje medeleven. Aangekomen bij het gedeelte waar Tjongalanga, de aannemer wegenbouwer bezig was, stond ik te wachten tot ik door kon rijden. Kwam een vrouw bij mij en tikte op het zijraam. Ik deed open, ze zei: “Uw bumper hangt vreemd en kan elk moment afvallen.” Ik bedankte haar, maar ging niet naar kijken. De bumper sleepte niet over straat, anders had ik het gehoord. Waar anderen zich meende te mogen bemoeien.

Na dat oponthoud kwam de wegblokkade voor Coronie. Ik kwam in de fuik terecht en moest eraan geloven. De agent was een jongeman, net klaar met zijn adspirant opleiding tot politieagent. Ik legde hem uit dat mijn rijbewijs nog op mijn bed lag thuis in Maretraite. Hij zei dat het rijbewijs en andere autopapieren altijd in de auto moeten worden bewaard. Hij kon nu niet nagaan of de auto gestolen was of niet. Ik zei dat ik naar Nickerie was uit sociale motieven, dat ik geld heb gebracht voor armen, namens een Islamitische vereniging die in Nederland is gevestigd. Ik mocht doorrijden, zonder papieren te overleggen. Dat is uniek zei een kennis van mij, na mijn relaas over het voorval met de politie te hebben angehoord. Hij geloofde mijn verhaal niet, dat bleek uit zijn mimiek. Meestal volgt er in zulke gevallen een boete of de auto wordt in beslag genomen, tot je met rijbewijs en andere papieren de boete hebt betaald op het politiebureau.

In Coronie stopte ik om te tanken bij een Javaanse winkelier. Daarna reed ik door tot ik op de Kwattaweg een wieldop zag die mij voorbij rolde, omdat ik moest afremmen bij een drempel, kreeg die de kans daartoe. Er was geen enkele tegenligger voorbijgegaan en geen enkele auto had mij ingehaald. Het was mijn wieldop, van de auto bedoel ik. Ik stopte waar de dop was gaan liggen en haalde die op, gooide de dop in de kofferbak en zag dat de achterbumper op de uitstekende stuk uitlaat leunde. Door de hitte van de uitlaat was er een tweede segment, naast de bestaande fabrieksinkeping ingesleten. Ik pakte een stuk elektra draad die ik voor zulke doeleinden in de kofferbak bewaarde en bond de bumper stevig vast, losjes van de uitlaat. Daarna reed ik zonder noemenswaardige gebeurtenissen door tot thuis.

Maandag daarop bracht ik de auto naar Star Brake service aan de Mahonielaan. Die belde mij ietsje later op en zei dat de reparatie Srd 3400 zou kosten. Ik schrok mij de leplazarus en gaf toestemmimg nadat ik mij bij de monteur had gevoegd om de mankementen die hij opsomde te zien. Het moest maar. Het verhaal van de monteur is een hoofdstuk apart en dat vertel ik in een volgend stuk met de titel ‘De Mecanicien’.

Asruf Muradin
Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.


Ik was in Nickerie. Het hotelkamertje waarin ik verzeild was geraakt, stonk vreselijk. Onderzoekend wat de oorzaak kon zijn van zulk een overlast, kwam ik in het toilet annex badkamer terecht. De afvoerput van de badkamer was een gat in de vloer, het deksel met gaatjes was ervan afgehaald. Een sifon ontbrak, die zorgt ervoor dat rioollucht niet terugkomt in de ruimte van waaruit afvalwater en afvalstoffen het riool in worden gesluisd. Het was al behoorlijk laat en ondanks een bedrag van Srd 130 die ik had neergeteld ... http://nospang.com/index.php?option=com … ;Itemid=37

 


We hebben 193 gasten online

Polls