NoSpang.com

Raad van Toezicht Fonds Studiefinanciering geïnstalleerd
zaterdag, 23 mei 2015 20:30

PARAMARIBO - De installatie van het nieuwe bestuur van het Fonds Studiefinanciering Suriname (FSS) vond maandag plaats op het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (OWC). De ceremonie werd gehouden in het bijzijn van minister Ashwin Adhin van OWC, vicepresident Robert Ameerali en de directeur van de Nationale Ontwikkelingsbank Suriname (NOB), Wonnie Boedhoe, ...

samen met de afdeling voorlichting van het ministerie van onderwijs. Het doel van het FSS is om beleid ten aanzien van de ontwikkeling van het menselijk potentieel te helpen implementeren. Dit wordt gerealiseerd door aan studenten die willen studeren aan een hogere onderwijsinstelling, leningen te verstrekken.

Het Fonds verstrekt reeds leningen aan studenten van alle hogere onderwijsinstellingen in Suriname en staat op het punt te starten met leningen aan studenten met een Surinaamse nationaliteit die een hogere onderwijs studie in het buitenland willen doen. De bedoeling is om te beginnen met studenten die in Nederland een studie willen volgen en de optie langzaam uit te breiden naar het studeren in andere landen.

Volgens Adhin is met deze stap een belangrijke mijlpaal van de regering bereikt. Studenten kunnen op deze manier meer uren aan hun studie besteden (fulltime studeren) en binnen de vastgestelde studieduur de studie afronden. De samenstelling van het bestuur is gewijzigd en bestaat thans uit vertegenwoordigers van het Kabinet van de Vicepresident, het ministerie van Financiën en het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur.

Vicepresident Ameerali gaf aan, dat bewust is gekozen voor deze aanpassing, omdat het niet alleen gaat om studeren op de universiteit, maar dat met het instrument van studiefinanciering gewerkt zal worden aan het beleid van de regering ten aanzien van de ontwikkeling van het menselijk potentieel van het land. De Regering Bouterse-Ameerali hecht veel waarde aan de ontwikkeling van de mens. Met dit instrument zal worden nagegaan hoe studiemogelijkheden voor ambtenaren, in plaats van via de separate begrotingen, nu ook centraal via het FSS gefinancierd kunnen worden.

Een mogelijkheid is dat alle ministeries de door hun opgebrachte middelen voor studie, storten in het Fonds, of dat alle studiemiddelen via de begroting van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur in het FSS worden gestort. De vicepresident opperde tevens de optie om ook de betaling van de Basis Zorgverzekering voor studenten via de NOB te doen betalen aan de verzekeringsmaatschappijen. Bij die doelgroep moet namelijk ook de studievoortgang gemonitord worden, alsook wil de regering gebruikmaken van de ervaring van de NOB Boedhoe bedankte de minister en de vicepresident voor het eindelijk weer hebben van een Raad van Toezicht.

Zij vindt transparantie heel erg belangrijk en heeft nu wederom een partner om het ‘Human Capital Development’ beleid vanuit de NOB verder te ontwikkelen. De voorzitter van de Raad van Toezicht, Paul de Baas, bedankte de regering voor het in hem en in zijn raadsleden gestelde vertrouwen. Hij kent de prioriteiten van de Regering Bouterse-Ameerali ten aanzien de investeringen in de factor ‘mens’ en beloofde volledige inzet van zijn raad voor ondersteuning van dit beleid.

Hij riep de studenten op om te investeren in zichzelf en de opgedane kennis en vaardigheden terug te geven aan ons land. In het bestuur nemen verder zitting Natasha Bennanon en Sharmila Ramadhin (namens het OWC), Elviera Sandi en Raynell Oord
(namens het ministerie van Financiën).


 


We hebben 170 gasten online

Polls