NoSpang.com

CESWO voorspelt nek-aan-nek race V7 en NDP
zaterdag, 23 mei 2015 20:35

PARAMARIBO - Het Centrum voor Economisch en Sociaal-Wetenschappelijk Onderzoek (CESWO) van Deryck Ferrier, voorziet een nek-aan-nek race tussen de Nationale Democratische Partij (NDP) en de politieke alliantie V7. Het onderzoeksbureau heeft zetelverdelingen ingeschat die zijn gebaseerd op de uitkomsten van de opiniepeilingen die in de afgelopen weken werden gehouden ...

door diverse instanties en informatie verkregen van voormalige panel-observers van het CESWO in de verschillende districten. Afhankelijk van de kiezersopkomst en het wel of niet behalen van zetels door de Amazone Partij Suriname (1 in Para en 1 in Sipaliwini) en het Megafront (1 in Nickerie), komen de beide politieke machtsblokken uit op tussen de 18 en 22 zetels.

De resterende zetels zullen wellicht worden vergaard door de Alternatieve Combinatie (8), DOE (2) en Palu (1). Indien het APS niet lukt zetels te behalen in het binnenland, zullen die gaan naar de NDP, en indien het Megafront zijn (Nieuw Suriname) zetel niet kan behouden in het rijstdistrict, zal die door V7 worden overgenomen, prognosticeert het CESWO.

Het instituut maakt er verder gewag van dat de recente opiniepeilingen overweldigende meerderheden tonen van een 3 op 1 verhouding in het voordeel van de NDP, terwijl ruim 35 tot 40 procent van de ondervraagden zegt niet te weten of zij naar de stembus zullen gaan, of ook nog niet te weten voor welke partij zij zullen stemmen. CESWO gaat ervan uit, dat het percentage twijfelaars dat uiteindelijk voor de NDP zal gaan stemmen, vermoedelijk heel laag zal zijn, terwijl het percentage dat uiteindelijk voor andere partijen zal stemmen, juist het grootste deel van de twijfelenden zal omvatten.

“Een hoge kiezersopkomst zal steeds ten voordele blijken te zijn van andere partijen dan de NDP; de NDP heeft zowel landelijk als in de meeste distrikten het meeste baat bij een lage opkomst van de kiezers, omdat het eigen partij-electoraat toch te allen tijde wel zal gaan stemmen. Bij slecht weer zal men moeten rekenen op een grandioze verkiezingsoverwinning van de NDP, omdat de kans groot is dat dan vanwege de regen een groot deel van de twijfelaars zal besluiten om toch thuis te blijven”, meldt het CESWO.

Het instituut wijst er wel op dat het er naar uitziet dat Suriname straks weer geregeerd zal worden door een combinatie van NDP met de ABOP cum suis van Brunswijk, ook al zou V7 met 22 zetels uit de bus komen en de NDP met minder dan 20 zetels.


 


We hebben 198 gasten online

Polls