NoSpang.com

Eerste rijen bij stembureaus Suriname
maandag, 25 mei 2015 15:05

PARAMARIBO - In Suriname zijn rond 7.00 tijd de stembureaus opengegaan. 350.000 mensen kunnen hun stem uitbrengen voor een nieuw parlement. Dat zal een nieuwe president kiezen. De partij van president Bouterse, de NDP, is volgens de peilingen favoriet. Wel is het nog de vraag of de NDP een tweederde meerderheid haalt. Als dat niet lukt, moet de partij een coalitiepartner zoeken.

De belangrijkste concurrent van de NDP is de V7-combinatie, een samenwerking tussen meerdere oppositiepartijen. De V7 staat onder leiding van oud-minister van Justitie en Politie Santokhi. De kans is groot dat hij na de verkiezingen naar voren wordt geschoven als presidentskandidaat.

Er is veel animo om te stemmen, zegt correspondent Harmen Boerboom. "Er is natuurlijk nog geen totaaloverzicht over de opkomst, maar toen ik hier even voordat de stembureaus opengingen om 07.00 uur aankwam, stond er een lange rij met mensen die wilden stemmen voor ze naar hun werk gingen." "De sfeer bij de stembureaus is ook goed. Er zijn veel vlaggen en kleuren van politieke partijen."

De Surinamers kunnen tot 19.00 uur (lokale tijd) stemmen. De eerste uitslagen worden komende nacht verwacht. Surinamers in het buitenland kunnen hun stem niet uitbrengen.

 


We hebben 290 gasten online

Polls